nickmatulhuda blog

have a look at www.nickmatulhuda.com, and have a say here

Archive for the ‘images’ Category

My Heart Skips a Beat

with 2 comments

Everyday, I count my blessings. Tried. Never worked. They’re just too much.

In between irritations for being stood up on works that being promised, nor rejections when proposing works, photography continues to give me jolts and keep my heart beeps.

But there are times when my heart skips a beat,

Mba Eka ini, Nickmatulhuda kan? Kemana aja mba? Kok sekarang fotonya udah jarang keliatan? Udah ngga di Tempo yah?

Some guy in random events or occasions that just pop up infront of me and claimed to missed my by-line appear in my previous media, Tempo. Yes sir.. I miss that too. Hope I can hide my blush knowing that someone out there do recognize my works. Or at least my name.

Hi, we came across your website and was wondering if you want to share some of your work to our audience?

My heart stops right there. Wondering if that means another re-publication that will get me paid or receive a small notes of thank you instead.

Eka, tanggal 12 jangan lupa yah.. Motretin acara gue. 

Ah.. Nothing more exciting than doing less frustrating work, like shooting an event of a bunch of camera frenzy ladies. Easy money. Love it!

Am doing a story on labour, did you shoot last week’s protest?

My God! Is that why God set me up a meeting with a friend in a mal, and made me took pictures of that labour protest while I wait up for him to arrive? Subhanallah.. I HAPPENS to have the picture that fits perfect for her story!

korea-buruh

Hey girl, I got a job for you, to illustrate my story about Jakarta..

I told you people.. be organized. Your pictures are your babies. Only with a stack of stock photos, I can take this job without too much hassle.

Googled my name and found these from previous work opportunities,

badzine

Shooting for Badzine, on a Badminton Superseries in Johor Bahru, Malaysia.

greenpeace

Shooting for Greenpeace on Citarum story in West Java, Indonesia.

people daily

Sentani Lake Festival pic published via Xinhua.

Am doing some stories, can you shoot for me?

tv5monde

Felt cool to have my picture on a story in a language I barely understand. *dumbface*

It's getting harder for me to get the opportunity of shooting spot news and being published! SO everytime I do, I felt good to be part of history.

It’s getting harder for me to get the opportunity of shooting spot news and being published! SO everytime I do, I felt good to be part of history.


The art director likes your work and would love it if you were responsible of taking the photos. 

I work by references, most of the times, and I try hard to maintain that good cooperation with someone who trusts me. And I cant be enough grateful for being surrounded by people with such fair and great working environment. Thanks guys.. Thank you so much.

The photos are wonderful! 🙂 Thank you! I’lll keep you posted with our final selection once we start the page layout. You can send me your bill directly.

Ah… Payment.. New sets of numbers in my bank account… Ah.. how I love thee.

I also enjoyed the interview and thank you for the pictures!! Am not really a camera face, but I really love this picture!

Receiving a thank you from the subject of your last shoot, was also breezing. You can tell when they actually mean it and show respect for the work, or just being polite in between their crazy schedule.

Whoops! reminds me, I still have a list of people whom I’ve promised to have their pictures send by email.

This skips a beat thing can be really addictive!

Written by nickmatulhuda

February 22, 2013 at 10:07 am

The Joy in Meeting Strangers

leave a comment »

Got caught up in weird kinds of things so called work lately. I think I’ve helplessly come to the point of realizing, by able to do a little bit of everything, here and there, the only time I could really rest is when I actually die. ;p

I never not enjoy stuffs that I do. Taking pix, research, writes, marketing, build network for my upcoming business, or whatever… Though not all of them instantly give me money, and that some people think of that as not a smart thing to do, I cant resist to the idea that some things would be better if am the one doing it. I guess.. I have a problem in delegating work. Not that I dont think others can do it, just that I dont know how to ask someone to do stuffs running around inside my head.

Youuuu got it! This is the I-section. Where I would blabbering about God Knows What. hehe..

Whenever I get to this point of my life, God will arrange some exciting stuffs to take a break from me. That would be.. Meeting strangers! And this time, I met a wonderful lady in a public transport, who happens to reflect all of my biggest fears in life.

Mbah RR Sri Sulastri.. alias Ibu Ali. eh?!???!!

An almost 80 years old woman, traveled almost 13 km that day by public transport, which can also means doubled the original length of distance. With her wooden stick as a companion, she kept on glancing smiles at me, and ask wether the food from the street vendor i was eating, was delicious. Haha.. I gave her one, which was not really easy for her to chew nor swallow. Ah.. She’s so full of life, yet .. old. Well, aging is not a sin. But it’s one thing I scared the most. Growing old. Afraid that I would be powerless and need all the help I can get. And worse, if I get older and refuse to get help at such age by thinking I still have the power to do just about anything. [whatever Eka.. duh]

So I sat there, in front of her, for 45 minutes and just listen to what she likes to say, or stuffs that she answer from all my silly questions.

Maybe one day, I’ll meet a stranger who’s 50 years younger than me in a futuristic public transport. Cant wait to know what I’d think by then.

Written by nickmatulhuda

May 24, 2012 at 5:15 pm

Travel-photographer And The So Called Vacation

with 7 comments

Sharing is caring.. unless you have STD. 😀

Anyway, people… meet Fadli and Hafidz. Both are –currently- young and –hopefully in long term– promising Indonesian photographers, specialized in travel photography.

Me, Fadli, Hafidz and Safir Makki from Jakarta Globe, decided to meet up for a coffee at one afternoon, and wind up discussing about their expertise. Errr… actually, Safir and I were nothing but a listener, since we were mostly just awed by their intense conversation.

I recorded it in a video, but since they’re not really pretty, I dont think watching them talking actually have any use. hehe.. You can, however, just read the transcript of their conversation. I wont be bother to translate everything in english, since google translate has already been invented. So, if you really want to know what they were talking about.. you need to figure it out yourself. But trust me, it all worth it.

Who are they?

Fadli is both Padang and Jakarta based photographer. He was a photographer for Tempo magazine (creating awesome portraits), before a magazine sponsored by the biggest airlines here, Garuda Indonesia, hire him to cover 12 travel destinations for them. His latest project was Taipei.

Hafidz is a National Geographic Indonesia / National Geographic Traveler photographer based in Jakarta. And for a brand like National Geographic to actually want to make him their photographer, it must be of course, for a very damn good reason. From how I see it, he’s a hardworking photographer who’s very keen to learn!

[All photos courtesy of Muhammad Fadli. Check his website to see more of his work. And enjoy this Taipei coverage in April edition Garuda Indonesia in-fligt magazine]

**What is the first thing you do before you go on assignment like Taipei, one of your twelve destinations?

Pertama riset. Biasanya lihat di koleksi Getty Images karena mereka yang paling banyak database fotonya dan variatif.
Setuju! Sepertinya Getty memang yang paling pas. Dalam artian, stylenya tidak terlalu kaku kantor berita, walaupun mereka news-stock agency.
Selain Getty, saya juga lihat foto-foto di Flickr. Menggunakan search engine di Google Images juga bisa, bedanya, di Flickr kita bisa lihat karya-karya foto yang diupload oleh fotografer profesional juga. 
Tapi yang perlu diperhatikan saat meriset, jangan menggunakan kata kunci yang terlalu umum, seperti “Taipei-Flickr”, dimana hasilnya bisa terlalu acak, karena ada terlalu banyak foto yang bisa masuk dalam kategori ini.
Coba cari dengan kata kunci “nama lokasi” dan “fiveprime”, yaitu situs yang mendata foto-foto terbaik di Flickr.
Foto-foto yang menjadi hasil riset tersebut, gunanya untuk jadi panduan kita, untuk tidak lagi hanya memotret seperti itu di tempat tujuan kita nanti, tapi justru nanti pada saat memotret harus bisa berbeda dari yang sudah ada di database situs itu. Nanti kita coba terapkan pendekatan memotret detail, atau mencari sudut-sudut pemotretan yang berbeda. 
Tapi perlu diingat, dalam memotret sejumlah obyek foto iconic, ada yang sifatnya mandatory shot. Tidak banyak variasi yang bisa dilakukan pada obyek iconic tersebut. Contohnya, Candi Borobudur.
Sulit untuk mendapatkan variasi angle yang berbeda sama sekali dengan yang pernah diambil oleh fotografer lain, apalagi dari ke-empat sudutnya, yang kira-kira begitu-begitu saja. Kecuali mungkin, bila kita memotret Candi Borobudur dari atas bukit. 
 

**When you do your research, do you have other reference besides Getty Images?

Saya banyak melihat foto-foto Destinations, Travel and Leisure, National Geographic Traveler.
NYTimes Travel juga bagus, karena perpaduan yang apik dari foto travel dan foto jurnalistik.
 

**Technically speaking, what exactly that makes a good travel photography?

Foto-foto travel yang bagus, bisa terlihat sekali stylenya, dari karakter Depth of Field foto-fotonya, dan warna black di foto-foto mereka yang tidak terlalu pekat. Hal ini bisa dilihat di histogramnya, dimana black pointnya tidak boleh 0, jadi bagus kalau nanti dicetak di majalah yang background nya hitam juga. (see reference “professional digital compositing : essential tools and techniques“). 
Ya, saya juga tahu prinsip itu dari Getty Images. Mereka punya aturan bagi kontributor stock photo, black point foto-fotonya tidak boleh 0, sedangkan highlightnya (white) tidak boleh di 255. Jadi saat edit, dibuat satu layer di atasnya, dimana black pointnya di taruh di 3, dan whitenya di 252. 

The whites are not too white.. The black isnt pitch black.

 
Untuk urusan teknis fotografi dalam memotret travel, kita bisa mempertimbangkan untuk mengaplikasikan teknik HDR (High Dynamic Range imaging). Asal foto yang dihasilkan dengan menggunakan teknik HDR itu, hasilnya mendekati pencahayaan aslinya. Bukan semata-mata menerangi yang bagian gelap dalam foto atau sebaliknya.
Jangan sampai, misalnya, menggelapkan langit dengan HDR malah hasilnya jadi ke-ungu-an. Beda dengan warna aslinya.
Kami di NG juga menggunakan HDR, tapi disesuaikan dengan warna-warna aslinya. Karena HDR digunakan untuk mengatasi keterbatasan kamera, dimana dalam satu frame foto tidak selalu bisa mendapatkan hasil foto yang sempurna pencahayaannya bila kontras pada shadow dan bagian terangnya terlalu tinggi. 
Kecuali bila anda seorang fotografer yang kaya dan mampu memiliki filter mahal dan bagus untuk mengatasi kondisi pencahayaan tertentu saat memotret. Tapi kan tidak semua orang mampu untuk itu. Jadi salah satu caranya ya menerapkan teknik HDR dalam memotret. 
Tapi menurut saya, ada keuntungannya juga kita tidak bergantung pada filter mahal.
Seperti NG yang sangat memperhitungkan logika cahaya, tidak akan membuat kesalahan kecil yang bisa dilakukan fotografer manapun dengan filternya itu. Contoh, pada foto yang langitnya gelap, tapi di refleksinya, justru langitnya terang. Yang namanya refleksi kan selalu lebih gelap.
Detail seperti itu yang NG selalu perhatikan dalam menerapkan HDR di foto-fotonya.
 

**So tell us about your shooting process in Taipei

Seperti yang tadi saya katakan, pertama-tama saya melakukan riset, dan memberikan ke klien, daftar obyek-obyek foto yang akan saya ambil selama saya di sana. Misalnya, Taipei 101 di pagi hari dan sebagainya.
Sementara untuk saya sendiri, saya pegang yang namanya shoot list. Daftar detail eksekusi foto tentang obyek apa-apa saja yang akan saya foto, kapan dan bagaimana saya menuju ke tempat obyek foto tersebut, akan difoto dari angle mana, dan siapa contact person yang harus saya hubungi. 
Lalu tahap selanjutnya menentukan icon yg akan difoto. Biasanya arsitektur. Kalau di kota-kota besar, iconnya gedung tinggi, seperti Taipei 101.
Kalau tidak salah, menurut Barry Kusuma, ada tiga rumus “tur” penting dalam travel photography, culture (daily life), arsitektur dan nature (landscape). Rumus ini juga sangat berlaku di stock-photography. Foto yang diserahkan ke klien, akan dianggap komplit, kalau sudah memenuhi tiga rumus itu. 
 
Salah satu foto Taipei 101 yang berhasil saya foto dan rasanya belum saya temukan di stok foto gedung ini, adalah ;
 

When you look around carefully from where you standing, you can get nice image as well.

 
Kebetulan pas di depan penginapan saya, pemandangannya terlihat seperti itu. Malam ketika sampai di Taipei, kita diberitahu oleh orang di sekitar penginapan, yang namanya Taipei 101 yang itu. Lalu saya pikir, pasti paginya keren nih. Tapi karena besok paginya masih mendung, terpaksa saya tunggu sampe pagi lusa nya. 
 
Tapi perlu diingat, walaupun kita perlu menghindari foto-foto klise, kadang-kadang foto klise itu juga diperlukan dan sayang juga kalau kita tidak punya.
Misalnya, kita ke Taj Mahal, masa sih kita tidak sempatkan foto Taj Mahal dengan refleksinya di kolam?
Lagipula kita juga harus punya foto “aman” karena kita memotret untuk keperluan klien, meski begitu, kita harus selalu berusaha agar sedikit beda.
Ada caranya supaya motret foto-foto yang klise itu agar sedikit beda.
Misalnya bromo, kita foto vertikal yang ada pohonnya, itu satu, lalu geser 5 langkah, foto lagi kali ini dengan langit di frame, lalu di zoom in, pake asap. Jadi, 2011 fotonya bisa dijual ke A, 2012 dijual ke B, 2013 dijual ke C. Begitu caranya motret stock photo..
Ya, contohnya pada foto ini ;

Take a simple image with certain approach.

Menurut saya, foto ini mirip dengan foto promo Taipei, dimana semua orang punya foto seperti itu.
Tapi yang membedakan, saya motret siang-siang dengan filter ND yang sangat gelap, dan memungkinkan saya untuk set up kamera dalam slow speed, meskipun memotret di siang hari. Hasilnya, bisa buat awannya jadi terlihat bergerak. Karena dengan filter itu bisa turun sampai 12 stop, saya pun bisa memotret dalam mode bulb selama 3 menit, menggunakan remote, di siang yang terik. Saya berpikir untuk membuat kesan bergerak pada awannya, karena saat itu, awannya terlihat kurang bagus dan rasanya lebih baik dibuat slow speed, semacam time lapse.
 
Biasanya, saat riset dan melihat foto-foto Taipei yang sudah ada di Internet, saya berusaha dapat gambaran, dimana-mana saja spot terbaik untuk memotret. 
Bahkan kalau bisa, saat riset kita sudah ada gambaran gedungnya menghadap kemana, bisa pakai GPS untuk itu.
Ya, karena memang sangat berpengaruh. Ketika kita belum mengenal lokasi dan memotret, hasilnya akan beda. 
Perlu juga antispasi waktu dengan datang lebih awal. Misalnya bila kita akan memotret matahari terbit, beberapa jam sebelumnya kita harus sudah di spot memotret.
Saya jarang shoot and kill, datang, memotret dan selesai. Bahkan kalau memungkinkan, saya akan memotret di tempat yang sama, berulang kali sampai dapat foto yang diinginkan.
Untungnya, seperti di Taipei kemarin, sama seperti Singapura. Gampang ke mana-mana jadi bisa balik lagi ke beberapa tempat yang sama untuk memotret lagi.
Biar tidak bosan datang ke tempat yang sama untuk memotret, ganti timing memotretnya.
Satu waktu datang siang, lain waktu datang malam, jadi bervariasi dan keluar warna yang beda.

Fadli came to this place a couple of times to get the shot he wants.

Dan kalau kita ingat bahwa kita motret ini ada uangnya, jadi tidak akan males atau bosan.
Kalau hujan malah tetap mau motret, malah justru mencari spot yang kalau motret hujannya bagus, difoto dengan slow speed misalnya.
 
Satu hal yang saya hindari dalam memotret travel adalah menyesal belakangan.
Jangan sampe saya tiba-tiba ingat ada hal yang kurang dan menyesal kenapa tidak motret di angle a atau b.
Itulah sebabnya, sebagai pengingat, kita punya shoot list.
Sesampainya kita di tempat, bisa tenang dulu sebentar baru mulai memotret, karena kan sudah punya shoot list dan merencanakan dengan matang akan memotret apa.
Travel photography memang tidak enak kalau diburu-buru.
 
Tapi meski demikian, unsur surprise walaupun sudah riset, tetap perlu. Jadi walaupun sudah punya gambaran akan tempat itu, karena ada elemen surprise nya jadi merasa, oh ternyata begini ya. 
Expecting the Un-expected. Seperti contoh foto gedung Taipei 101 ini ;

Expecting the unexpected. But luck is only for those who are prepared.

Foto itu adalah salah satu contoh foto yang un-expected.
Dalam perjalanan pulang, kami melewati satu sekolah yang ada anak-anak bermain basket. Ketika saya lihat, rasanya akan bagus kalo jadi foreground untuk framing gedung tersebut. 
 
Kalau memang tempat yang kita kunjungi tidak ada icon, kita bisa memotret detail dan portrait. Sebagai contoh, saat kita akan memotret perkebunan teh, jangan hanya foto overall perkebunan tehnya, tapi juga detail seperti tangan yang pegang teh.
Kita harus ingat, karakter foto editorial dengan foto penugasan travel ini, beda.
Kita akan perlu memotret beberapa foto yang sepintas terlihat simpel.
Secara fotografi jurnalistik, foto-foto sederhana itu mungkin akan terlewat karena tidak terlalu bernuansa jurnalistik, tapi kalau di layout, hasilnya bisa sangat menarik. Apalagi yang termasuk dalam foto-foto stock. Seperti contohnya dua foto yang sudah di lay out ini ;

Composite images for better lay out, from simple images.

Karena dalam memotret travel itu, kita sudah harus berpikir secara desain.
Misalnya kita diberi tahu oleh editor, nanti akan ada foto yang dibuat spread horizontal. Tips nya : saat kita cari foto yang akan disesuaikan dengan desain, obyek yang menjadi point of interest jangan ditaruh pas di tengah foto, karena kalau spread, nanti bisa terpotong di tengah halaman.
Tidak perlu langsung terapkan rule of third juga sih, cukup geser point of interest nya agak di luar area tengah foto.
Lalu untuk motret detail, misalnya tangan yang memegang teh di perkebunan teh, jangan difoto benar-benar tight hanya tangannya saja, tapi kasih space juga, sehingga nanti ketika di layout oleh orang desain bisa dikasih tulisan.
Jangan lupa buat foto yang vertikal dan horisontal.
 
Makanan juga masuk ke dalam shoot list, selain icon itu.
Khusus untuk Taipei ini, saya juga harus buat foto untuk review resto. Untungnya bisa motret di dapur restorannya, jadi tidak hanya dapat suasana pengunjung restoran.

"Behind the scene" of food photos.

Sebenarnya sekarang saya sedang belajar buat foto makanan yang menarik dengan available light yang hanya mengandalkan penataan makanan dan angle pengambilan foto.
Biasanya fotografer yang memotret seperti itu, gunakan tenaga food stylist, dan tidak pake lighting lagi.
Lalu misalnya, sebagian makanan juga sudah ada yang dimakan, biar terlihat real.
Saya juga sedang belajar itu, tapi tetap gunakan additional lighting walaupun minimal, jadi masih terkesan natural.
Hal ini supaya ada sensasi bagi pembaca, dengan melihat foto yang terlihat natural di tempat makan yang di foto, bahwa mereka juga bisa makan di situ. Sedangkan kalau difoto terlalu apik dan sangat bernuansa studio, makanan itu jadi seperti makanan brosur saja.
Meski begitu, motretnya harus tetap dengan kualitas motret foto makanan brosur lah. Yang bagus, bersih dan tidak berantakan.
Jadi intinya, tetap di foto di tempat aslinya makanan itu berasal, tapi tetap ditata yang apik.
Sebenarnya kalau mau bikin foto makanan dengan background putih, gampang. Foto saja makanannya dengan settingan over setengah sampai satu stop dengan background yang terang, jadi backlight. Apalagi kalo makanannya warnanya gelap, jadi lebih oke.
Sedangkan kalau warna makanannya terang agak sulit kalau difoto dengan background terang karena akan berbaur dengan foregroundnya.
Jadi, sebaiknya motret makanan yang warnanya terang dengan background yang gelap, karena akan pas dengan sendirinya.
Lalu pake bukaan besar, supaya banyak blurnya.  
 

**What else should we remember if we want to be a travel-photographer ?

Pokoknya hal terpenting setelah riset adalah kita harus bertanya ke orang lokal, karena mereka lebih tahu dan biasanya mereka punya cerita-cerita unik.
Apalagi untuk 12 destinasi ini, saya juga harus menulis. Biasanya tulisan yang tidak ada obrolan dengan orang lokalnya akan terasa hambar, makanya saya coba masukkan percakapan saya dengan orang lokal itu dalam tulisan.
Enaknya sih, hanya memotret, karena terkadang konsentrasi memotret jadi terpecah karena saya juga harus menulis.
Pengalaman di Taipei, ada satu hari dimana cuaca begitu bagusnya, tapi dihabiskan justru untuk wawancara.
Narasumber mengajak saya naik motor seharian keliling Taipei. Tapi karena dia bukan fotografer, agak sulit. Misalnya ketika saya memotret terlalu dekat, dia merasa kurang nyaman. Jadi saya hanya sedikit memotret. Tapi ada beberapa foto yang sifatnya detail, justru baru bisa ketemu karena saya banyak ngobrol dengan orang lokal.
Untungnya lagi, banyak cerita dari dia yang bisa dijadiin bahan tulisan. Tulisan pun bisa jadi hidup, seperti yang dilakukan Paul Theroux di the Tao of Travel. Agustinus Wibowo sepertinya terpengaruh dari Paul Theroux itu dalam bukunya, karena gaya bertuturnya yang kental.
Selain itu, saya bisa tahu lokasi-lokasi yang tidak terlalu turistik.
Seperti di Taipei kan ada pasar malam Shilin, yang ternyata isinya turis semua karena sudah masuk Lonely Planet.
Segala sesuatu tentang Shilin night market sudah ditulis semua di mana-mana, padahal masih ada pasar malam yang lebih bagus dan lebih berwarna yang didatangi orang lokal dan terasa lebih hidup, walaupun mungkin agak lebih kotor.
Akhirnya, saya menulis tentang night market lain dan bukan tentang Shilin lagi. 
 
Lalu sekarang, saya punya kebiasaan baru, yaitu membuat foto panorama, terutama untuk foto-foto icon. 
 
Dan satu lagi, saya sedang mencoba membiasakan memotret dengan angle foto yang lebih banyak. 
 
 
Menurut saya, memotret dengan banyak angle itu sudah menjadi kewajiban. Misalnya ketika memotret di pantai, ada angle-angle yang sudah wajib dalam stock photography. Satu shot yang suasana pantai, shot selanjutnya dengan memasukkan pohon ke dalam frame, shot selanjutnya yang orang lewat, belum lagi struktur pasirnya yang rata dan miring. 
Metode memotret yang saya terangkan sebelumnya, selalu saya terapkan walaupun bukan dalam assignment. Karena sejak setahun belakangan ini, mind set saya sekarang sudah berusaha membangun stock photography.
 

**What equipments that you usually bring during assignment?

Kamera yang saya pakai, 5D MarkII, lensa 24-70mm, lensa 20 mm 1.4 untuk portrait dan makanan.
Saya juga pernah gunakan 50 mm 1.4 untuk landscape, misalnya motret patung dengan background yang ngeblur.
Lalu saya selalu bawa tripod, ballhead dan cable release.
Tapi dalam memilih tripod, juga harus hati-hati, karena walaupun kameranya bagus, tapi kalau tripodnya jelek, baru di set 30 detik saja bisa goyang karena tripodnya tidak steady. Dan tripod yang jelek, kalau jatuh bisa patah.
 

 **Any favorite picture from your trip to Taipei?

Shoot through glass.

Saya suka foto ini karena dapat sensasi saya memotretnya dari luar. Tidak terlihat kalau saya memotret di kaca dari dalam ruangan.
Tips untuk memotret di kaca, agar terlihat bening sehingga tidak ada refleksi sama sekali ;  lensa jangan pakai hood, lalu tempel lensa di kaca dan pastikan area belakang kita itu warnanya gelap.
Di sekeliling lensa pun kalau perlu di tutup dengan tangan atau jaket, supaya tidak bocor oleh refleksinya.
 

**Anything else you want to add?

Ya, kadang yang menyebalkan dalam urusan memotret travel itu, karena terlalu konsentrasinya kerja, kita lupa beli oleh-oleh. Bingung juga mau beli apa.
Padahal, membelikan oleh-oleh ke klien itu perlu loh. Jadi semacam pengingat biar klien tidak lupa kita kalau butuh suatu obyek yang kita foto, suatu hari nanti. (*wink wink)
 

 **How do you feel about your work in Taipei?

Sebenarnya saya menjadwalkan pergi ke Taipei untuk memotret festival lampion di malam pertama saya sampai. Tapi karena ada kesalahpahaman dalam hal visa, saya jadi terlambat sampai di Taipei dan kehilangan kesempatan untuk motret itu. Tapi secara keseluruhan, saya tergolong puas untuk hasil-hasil yang saya dapat dalam liputan Taipei kali ini.
 

Damn… You know something? After spending an afternoon with them and for once, be a good listener, I could only say one thing to my self. “You think you knew.. But you have no idea..”

You’re a fool, if you ever think being a photographer is just a matter of click click and having fun.

Written by nickmatulhuda

April 9, 2012 at 10:23 am

Colorful Life Around You

leave a comment »

One afternoon in Kota, Jakarta, Indonesia.

Sometimes, you just have to go out there, to realize how colorful is life around you.

Written by nickmatulhuda

April 8, 2012 at 6:54 pm

No Bark

leave a comment »

Help me out here..

Is this sign means “Beware of Dogs” (meant for men) or… “NO Barking” (meant for dogs).. If it’s the latter, then… Seriously??

Written by nickmatulhuda

January 10, 2012 at 9:31 pm

Go Ahead

leave a comment »

Yeah! Its time of the year again!..

Wait.. I dont specifically put a time in any year to do this whole words and signs.. So I can do it all year!

For those who just read this blog, I want to let you know that I have the joy in seeing oddities. Anything that can make my smiling face turns into frowns in a second, and jump to burst in laughter on the next second. Look around you.. Have you seen things like these? [category : words and signs] If so, share it here with me!

Now, lets get started (again) with this one. Go Ahead..

Papua is the place for oddities.. Fun kinds! The airport for start, like the one in Jayapura, it closes around 3 in the afternoon, everyday. And the flights schedules are not exactly as scheduled. Prepare yourself for anything in this beautiful land, including to stay an extra day if your flight somehow missed you — not the other way around..

While waiting, go ahead, feel free to do anything you like at the airport.. including sitting on the floor, as if you’re camping out.

Written by nickmatulhuda

January 9, 2012 at 9:10 pm

Published!

with 2 comments

If you’re a working photojournalist, especially who works daily, you must be familiar with the similar feeling of a soothing breeze when you see your pictures printed on the headline of today’s paper. Those sweats, tears and annoying circumstances you must encountered yesterday to get the picture, are paid off. For a minute, you even forget how small your salary is [for most people, that is].. When the proof of your existence and hard work is right there! Published!

It’s a privilege that is kinda hard for me at the moment. Now that I focused more on documentary projects, and non-hard news works. It’s not impossible, but  I dont see any of my work is heading to the headlines right now.

It’s heading somewhere else..

Shooting a story [that are self-sponsored] is one thing. Getting it to a larger audience outside my friends and family circles, is another hardwork. I cant just post it on facebook to get as many as those LIKE buttons, the picture could get. A, I dont have a facebook account, and B, facebook is just not the right media for photojournalist wanting to make a change with what you do best.

Partly, this is how website helps. And the other part is connections you’ve built and having your previous works published in different media in the past.

Two new media called me few months back and asked me to send them a story to be published. The first one was Strategic Review Indonesia, and the other was Tabloid Prioritas. I couldnt really offer them entirely new-fresh from the oven kind of story, since I havent really go out and shoot the second half of the year 2011. (It’s because am saving for a looooong trip this year!) But they didnt mind, as long as I can give them pictures that havent been published, and a story with certain impacts for their readers.

This is when the efforts in seeing a place, an event or a story in more than one perspective, can actually do you good!

Asmat and India-in-Indonesia stories are not new. I already have that story about daily life of Asmat printed in TEMPO magazine English Edition back in February 2011, and India Tamil community in Medan has been published in Travelounge in December 2010. But as I managed to give the other two media another angle of stories, it worked just fine… The key is, I didnt just give them another set of picture, instead, I was honest that the similar story has been published, but I can give them a whole new story, either by generalized the story, or specified it.

Tabloid Prioritas is a new media prepared to support a certain political party for 2014 election. And now, they want me to prepare a photo story for their FIRST EDITION!

Basically from where I see it, it is important for them to have stories that showing how the current government is just not good enough. So, I specified my story and just focused on the children of Asmat. Whilst the ones published in TEMPO English Edition was about the Wooden Life of Asmat – something that is quite more general.

On the contrary with Strategic Review Indonesia, which has tagline, The Indonesian Journal of Leadership, Policy and World Affairs. And quoting the Editor in Chief’s note, “We are committed to the maintenance of a public forum that includes the top names in academic research, think tanks, major institutions and governments to push the debate on the essential questions that confront Indonesia..”.

When I offered them a few sets of stories, they picked the India-in-Indonesia. Last year, Travelounge had the more specific story about Navarathri, an event took place in Medan. SR-Indonesia in this case, get the wider perspective about how diverse Indonesians can be, and how beautiful diversity is. Even the Senior Editor claimed to felt surprised when she saw the story which now made her know about the India-Tamil community existence, here in Indonesia. One of her favorite picture was the one where a Hindu devotee poured a carton of milk -Ultra Jaya milk, which is very Indonesian- on -a very Indian colour- Gods figure.

Now, my sense of that breeze-like feeling would be when I managed to get my stories published to many kinds of readers, and able to serve the needs of different media, from just a theme of story, but by providing them another angle and make it as if its a whole new story. And doing that, without compromising the quality, which means, I dont just gave them another set of pictures that didnt make it on the first selection of the first publication. Instead, the same quality sets of images to create a different story from the same source.

And what makes it even better was to know, that I didnt offer them, but it was them who came to me and asked. Now that’s when I know, all my hard work in doing the research, self funds the story, build the website to showcase my best works, are now paid off..

Thank you so very much, Hera Diani (SR-Indonesia) and Budi Yanto (Prioritas) for the chance given. And thank you for making me feel good, at the beginning of a new year. Have a great year of 2012, y’all!

Written by nickmatulhuda

January 5, 2012 at 5:50 pm